Kaj je poslovni načrt?

Za izkoriščanje opredeljene poslovne priložnosti je potrebno pripraviti dober poslovni načrt. To je verjetno najtežja stopnja podjetniškega procesa. Pri poslovnem načrtu gre za skupek delovnih načrtov, kot so trženje, finance, proizvodnja in kadri. Loteva se tako kratkoročnih kot dolgoročnih odločitev za prva tri leta dejavnosti. S tem poslovni načrt – ali kot mu včasih pravijo pravila igre ali cestna karta – odgovarja na vprašanja: kje sem zdaj, kam grem, kako bom tja prišel. Možni vlagatelji, dobavitelji in celo odjemalci bodo prosili ali celo zahtevali poslovni načrt.

Kaj pridobim s poslovnim načrtom?

Ta proces prav tako pripelje do podjetnikove samoocenitve. Ponavadi je podjetnik prepričan, da je njegovemu poslu uspeh zagotovljen. Proces načrtovanja pa podjetnika prisili, da je do svoje zamisli bolj objektiven in da premisli o takšnih vprašanjih, kot so: ali ima ta zamisel kak smisel, ali bo delovala, kdo bo moj kupec, ali bo zadovoljila potrebe kupca, kako se lahko zaščitim pred posnemanjem konkurentov, ali bom zmogel tak poslel, s kom bom tekmoval… Proces načrtovanja torej podočemu podjetniku daje možnost, da načrtuje poti, po katerih bi se izognil oviram na poti do uspeha.

Izdelava poslovnega načrta

Na podlagi preučitve poslovne ideje skupaj s svetovancem izdelamo poslovni načrt, ki podrobno opredeljuje vsa poglavja, potrebna za dokazovanje značilnosti novega posla:

  • Panoga podjetja, proizvodi / storitve – izvršilni pregled,
  • Panožna analiza in raziskava trga,
  • Opis posla – razvoj in izvajanje dejavnosti,
  • Proizvodni načrt,
  • Načrt trženja,
  • Organizacijski načrt,
  • Ocena tveganja,
  • Finančni načrt,
  • Terminski načrt.

Kaj lahko mi storimo za vas?

Skupaj pregledamo potrebna sredstva za uresničevanje poslovne ideje in načine, ki so primerni za vstop na trg, ob upoštevanju omejitev, s katerimi se naročnik sooča. Preučimo tudi primerne vire financiranja posla in možne alternative, ki so dosegljive na slovenskem trgu.

Izpolnite povpraševanje in z veseljem vam bomo posredovali željene informacije.

Računovodstvo Vitago priporoča:

Svetovalec-Vitago
”Vaš osebni svetovalec,
za konkretne probleme
in konkretne rešitve.”

Potrebujete več informacij o poslovnem načrtu?

Poslovni načrt za samostojne podjetnike – Kako se izdela kvaliteten poslovni načrt